Never go full craft.

Valami bűzlik

Keddi posztom után a Legenda Bak Mici főzetéről a Sörbúvár blog megírta(az időzítés véletlen, nem a cikkemre reagált), hogy pusztán a kelleténél több savanyú maláta miatt olyan, amilyen. Ehhez kapcsolódó véleménycserénket bemásolom ide is, mert mindez eleve olvasható az eredeti írásom alatt is:

Sörbúvár: "Most ittam a Bak Micit - annak tényleg ilyen az íze, nem romlott. Ezt lehet szeretni vagy nem, de a sör maga nem hibás. Én is meglepődtem az ízén, föl is hívtam a főzdét, de elmondták, hogy az élesztő és a savanyító maláta adta ezt az ízhatást. A következő főzet már nem lesz ennyire megosztó."

Kohatu: "...de ezen ne vesszünk össze. Már csak azért sem, mert a Bak Mici példája és a véleményed alapján ezek szerint bármilyen stílusú sör felvehet bármilyen ízjegyeket. Miért van akkor egyáltalán szükség besorolásokra? Olvastam a cikkedet, de sajnos én nyomát sem találtam benne szamócás vagy málnás aromáknak, és a teste is kifejezetten vékonynak tűnt; a lambicok komplexitásától meg pláne messze van. Elhiszem, hogy nem fertőződött be, és csak a savanyú maláta szaladt meg jobban a kelleténél, de ha még a főzde is elismeri, hogy a következő változat már más lesz, akkor miért kell kihozni félkészen egy terméket, ami ráadásul nemhogy a kategóriájában szegény próbálkozás, de tulajdonképpen meg sem felel a kereteinek?

Advertisement

Tegnap este azonban rátaláltam a Kontár Komlókutató múlt heti bejegyzésére is(csak azt nem értem, miért szorult ez a feltételezésem szerint kevésbé látogatott tumblr oldalára, és miért nem inkább a jóval olvasottabb anyablogon jelentette meg), aki szintén savanyodást, sőt, a Horse Juice esetén Brettanomycesre(ez egy vadélesztő, az általa képzett fenolos vegyületeket leginkább a nedves gyapjú, lóistálló, vagy éppen a klotyószaggal írják le, néhány típust leszámítva nem kívánt vendég a főzdékben) utaló aromákat is érzett. Ezek után én egyre nehezebben hiszem el, hogy csak a savanyú maláta helytelen aránya zavart be a Bak Micinél, főleg, hogy a KK három másik ott főzött sörnél tapasztalta mindezt. Valami nincs rendben a Legendánál.

A témában írt eredeti posztomat itt tudjátok elolvasni, a teljesség kedvéért ott is összefoglaltam mindezt.

Ha követnél: Facebook; Twitter

Share This Story