Hát mindent egybevetve, saját sörről írni a legnehezebb. Persze nagy az öröm, mert a hétvégi Főzdefeszten végre itthon is kapható lesz egy söröm, és ami nem jött volna létre, ha annak idején nem Kohatunak nevezem el a blogot. Motueka volt az első ötlet, de az a név akkor foglalt volt.

Nem sokkal azután, hogy hazaköltöztem Svédországból, valamikor február közepén az Édes élet bemutatója után Takács “Hatodik Íz” Péter elhintette, hogy a PEST Ctrl szériájának következő komlója tervei szerint a Kohatu lesz. Pár pohár sör után hajlamos vagyok hirtelen döntéseket hozni, így rögtön kontráztam, hogy akkor csináljunk együtt valamit. Áprilisig húzódott az agyalás, de végül összejött.

PEST Ctrl nyilván nem lehetett, mert ott a komlózást leszámítva fix minden, sok szerep nem jutott volna nekem, így abban maradtunk, hogy írok én egy receptet, átnézzük közösen, aztán megcsináljuk. Időközben eldőlt, hogy a Reketyében tudjuk lefőzni, sőt, az is, hogy ez kvázi a születésnapi söröm is lesz, mert épp másnapra volt már csak időpontjuk.

A koncepciót nem szeretném túlmisztifikálni, de nagyon nincs is mit: a Kohatut akartuk bemutatni, ehhez pedig egy kiegyensúlyozott, szép malátás ízű, nem túl száraz, és nem brutálisan keserű IPA-t képzeltem el, amit természetesen a friss aromák érdekében hidegkomlóztunk is. A stíluson gyakorlatilag az utolsó pillanatig agyaltunk, mert BJCP szerint ez már az APA felső és az amerikai IPA alsó határán mozog, de ekkor szerencsére jött az untappd magyar adminjának kérdése, hogy NZ IPA sajnos nincs a listában, New Zealand Pale Ale viszont igen, ez pedig tökéletes megoldásnak tűnt. Apró adalék, hogy ha jól tudom, eddig csak Kővári Gergő 20 komlós őrületében szerepelt hazai kisüzemi főzetben Kohatu, ami persze tényleg csak egy állapot, mint óriási hír, de már csak ezért is remélem, hogy tetszeni fog nektek a sörünk.

Advertisement

Még pár sort a névről. A Thorazine Sunrise Jonathan Franzen Javítások című regényéből ragadt meg még évekkel ezelőtt; már akkor felírtam, hogy majd egyszer milyen jó lesz sörnévnek. Aztán a sors úgy hozta, hogy épp Franzen volt az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, ahol dedikált is, a két és fél órás sorbanállás alatt pedig hát volt időm gondolkodni, hogy mégis mit írassak a könyvbe. A többit már gondolom összerakjátok: gyorsan összefoglaltam neki, hogy mire gondoltam, ő meg azt mondta, hogy nagyon ízletesen hangzik, és hogy tessék, mától ez hivatalos, itt az engedélye. Emelte is a tenyerét, hogy csapjak bele, de zavaromban csak egy kézfogásra telt tőlem.

Advertisement

Kicsit hasonló, de nem ennyire körülményes a Black Horn Brewing név eredete is. A budapesti Chief Rebel Angel a világ legjobb zenekarai között van/volt, elég sok sört is főztem a zenéjükre, a második lemezük borítóján látható fekete kürt pedig úgy a retinámba égett, hogy még a megjelenéskor megkérdeztem Petit, mit szólnának, ha egyszer ilyen néven indítanék főzdét. Aztán ha sörfőzde még nincs is, az utóbbi egy évben újra elő-előkerült ez a név, dumálgattunk róla és most elég jó ezt így látni. Ironikus módon persze a folytatással kapcsolatban egyelőre inkább csak ötletek és tervek vannak, ez sok minden függvénye még, de valamikor biztos, hogy találkoztok még ezzel a névvel.

Advertisement

A logó és a címkedesign pedig teljesen életszerűen szintén metálos körökből került ki, mert egy próbatermi zajongás során Darvas “pozvakowski” Ádám és Studt “istenhátamögött” Bálint, azaz így együtt a még borzalmasan friss NYOLCADIKUTAS DESIGN felajánlotta segítségét, amit nyilván nem utasíthattam vissza.

Advertisement

Hát valahogy így. Gyertek el most hétvégén a Főzdefesztre, ahol a Reketye sátornál kóstolhatjátok majd a Thorazine Sunrise-t, mondjatok róla véleményt, beszélgessünk, és egyben üljük meg ezzel a szép alkalommal a Kohatu blog régóta esedékes halotti torát, mert egy kicsit azért erről is szó van most. A bemutató végtelenül hivatalos eseményéhez itt csatlakozhattok.

Thorazine Sunrise
New Zealand Pale Ale
ABV: 6%
OG: 1061
IBU: 45
Maláták: Pale Ale, Munich, Biscuit, Caramel, Special X
Keserűség: Chinook
Aroma és hidegkomló: Kohatu