Never go full craft.
Never go full craft.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Szerencsétlen Pilsner Urquell

Megpróbálom gyorsan összegezni. A helyi törvények miatt a svéd élelmiszerboltokban csak legfeljebb 3,5 v/v% alkoholtartalmú italokat lehet venni, minden, ettől erősebb cuccért az államilag üzemeltetett Nemzeti Dohányboltba Systembolaget nevű üzletekbe kell befáradni. Mivel tervben van, hogy erről kicsit részletesebben is írok majd, most csak a lényeget mondom: bár értelemszerű hátulütője a rendszernek, hogy -főleg a lehetetlen nyitvatartási időkre gondolok most- igen meg kell tervezni az alkoholvásárlást, az is igaz, hogy a hálózat remek szortimenttel bír, és a legmenőbb sörök sem drágábbak, mintha otthon venném őket teszem azt a Csakajósörben.

Illustration for article titled Szerencsétlen Pilsner Urquell
Advertisement

De vissza az elejéhez. Attól, hogy a mezei boltokban 3,5% a küszöb, ez még nem jelenti azt, hogy ne juthatnál hozzá világmárkákhoz, csak hát a svéd piacra szánt verziókat is ilyen gyengére lövik be. Hogy értsétek: a jobb kapacitáskihasználás és energiatakarékosság miatt a mai nagy sörgyárak szinte kivétel nélkül tömény söröket készítenek, amit utólag hígítanak vissza az üvegen is olvasható értékre. Azért írom mindezt, mert hirtelen felindulásból vettem ma egy üveg Pilsner Urquellt, ezt is Csehországban főzték, és az alkoholtartalom mellett csak annyi apró különbséget látok a címkén, hogy az otthonival ellentétben ezen nincs külön feltüntetve, hogy komlókivonatot is használtak hozzá. Könnyen elképzelhető persze, hogy ezt itt nem is kell külön jelölni, majd utánakérdezek.

Illustration for article titled Szerencsétlen Pilsner Urquell
Advertisement

Szóval annak ellenére, hogy az utóbbi időben szerintem is romlott, vagy legalábbis ingadozóbb lett a minősége (és százszor jobban megéri a Lidliboltban Argus Maestic sört vásárolni ~200 Ft-ért), azért ezek után mégis azt mondom: legalább addig ne bántsátok szerencsétlent, amíg nem kóstoltátok ezt. Bár furcsa mód így is felismertem volna az aroma alapján, hogy mi lehet a poharamban, ez a kiherélt Pilsner Urquell azért így tényleg nem az igazi. Mint valami kesernyés, enyhén savanyú szódavíz, komolyan mondom, legalább lett volna ihatatlanul pocsék az íze, azzal is előrébb lennék. Már nincs meg a számla, de 16 vagy 17 koronába került, az durván 560-600 Ft, hát ennyiért már Samuel Adamset vettem múltkor a Systembolagetben. Nem baj, nem sírok, sőt, felkészül: Guinness, Staropramen, Heineken, Carlsberg.

Kohatu Facebook.

Share This Story

Get our newsletter