Never go full craft.
Never go full craft.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Lefőzni Amerikát - magyar sörsiker Kentuckyban

Remek sörügyi hírekkel jelentkezünk! A Kentucky államban található Lexingtonban megrendezett Alltech Craft Brews and Food Festen a miskolci Zip's főzde "Christmas 2013" és a Legenda Olaszházi Bitumen söre aranyéremmel, míg a Legenda Pony-ja bronzéremmel térhetett haza. A Zip's ráadásul a fődíjat is bezsebelte, azaz a hat aranyérmes sör közül őket választották az abszolút győztesnek. Nagy dolog ez egy olyan mezőnyben, ahol például a Left Hand, Stone vagy éppen Founders Brewing sörök is szerepeltek.

Illustration for article titled Lefőzni Amerikát - magyar sörsiker Kentuckyban
Advertisement

Az eredmények kapcsán egy rövid interjú erejéig meg is kerestem Turóczi Józsefet, a Zip's sörfőzőmesterét, aki elárult pár érdekes infót, és szerencsére nemcsak az amerikai versenyről.

József, először is gratulálok a frissen kapott díjhoz, de közben azt is lehet olvasni, hogy az amerikai versenyen való részvétel tulajdonképpen egy korábbi eredményetek hozománya. Mit lehet tudni a dublini versenyről, hogyan jutottatok ki, és milyen eredménnyel távoztatok?

Advertisement

A dublini versennyel a Zip Technologiest, mint berendezésgyártót kereste meg a kiállítás szervezője, az Alltech cég egy korábbi göteborgi kiállításon való kapcsolatfelvétel folyományaként. A rendezvény honlapján láttuk, hogy egy sörverseny is a részét képezi, és mivel már régóta szerettünk volna független szakmai visszajelzést, kritikát a söreinkről, úgy döntöttünk, hogy benevezünk. Egyébként ez volt a sörfőzde indulása óta az első verseny, amelyen részt vettünk. Mivel a minták kiszállítása körül akadt egy kis bonyodalom, a szervezők a magyarországi képviseletükön keresztül siettek a segítségünkre. Így kerültünk kapcsolatba Gáti Leventével, aki már az előző évben is invitált magyarországi sörfőzdéket a Dublin Cup-ra. A történet szerencsés véget ért, a sörök kijutottak a versenyre, és berendezésgyártóként is sikerült kapcsolatokat kiépíteni Írországban. A nevezett söreink közül a Zip's Imperial Stout és a Zip's Weissbier ezüstérmet nyert egy komoly nemzetközi mezőnyben, nemzetközi hírű bírák ítélete alapján, amit mi nagy sikerként értékelünk. A versenyen elért eredményeknek köszönhető, hogy az Alltech Hungary felhívta a figyelmünket az amerikai versenyre, és javasolták, hogy nevezzünk!

Lexingtonban a 2013-as karácsonyi sörötökkel nyertetek, de elárultad, hogy minden évben változtattok kicsit a recepten. Messze van még ugyan, de lehet már tudni, hogy idén mire lehet számítani?

Advertisement

Sok ötletünk van, de még mindegyik nagyon kiforratlan. Legyen meglepetés!

Illustration for article titled Lefőzni Amerikát - magyar sörsiker Kentuckyban
Advertisement

A két külföldön kapott díj mellé áprilisban Gyémánt diplomával távoztatok a Miskolci Nemzetközi Sörversenyről is, amit a Dublinban is díjazott Imperial Stout sörötökért kaptatok. A nyilvánvaló öröm és elismerés érzése mellett mennyiben jelentenek mást ezek a díjak számotokra?

A dublini versenyről kapott visszajelzések és értékelések is segítettek abban, hogy tökéletesítsük a söreinket, így sikerült a Zip's Imperial Stouttal a Kisüzemi Sörfőzdék X. Nemzetközi Versenyén -egyedüliként a magyarországi sörfőzdék közül- Gyémánt diplomát elérnünk, ami azt jelenti, hogy a zsűri kifogástalannak ítélte a saját kategóriájában. Ezen kívül a többi nevezett sörünk is jó helyezést ért el, ami azért fontos, mert a hazai mezőnyben segít pozicionálnunk magunkat. Azt hiszem, hogy a két évvel ezelőtti indulásunk óta sikerült olyan szintre fejleszteni a söreinket, hogy egyenrangú partnerként tekintsenek ránk a kisüzemi gyártók közösségében. Azért is nagyon fontos a magyarországi megmérettetés, mert elsősorban a magyar sörbarátoknak szeretnénk a kedvében járni!

Advertisement

Nem a lexingtoni verseny volt mostanában az egyetlen amerikai jelenlétetek, ugyanis a Zip Technologies képviseletében nemrég Denverben jártatok a Craft Brewers Conference-en, ahol feltételezem nemcsak technológiai fronton néztetek szét. Milyen élményekkel és ötletekkel távoztatok?

A három nap alatt rengeteget tanultunk, nagyon sok főzdét meglátogattunk, és számtalan sört kóstoltunk! Körvonalazódik egy új trend a jelenlegi American Pale Ale és American IPA divat mellett, amire már az idei évben elkezdjük a felkészülést. Ez egyben azt is jelenti, hogy be kell majd vállalnunk az úttörők nehéz szerepét, de mindennél fontosabb, hogy színesíteni tudjuk a hazai sörkínálatot!

Advertisement

A Táfelspiccen megjelent cikkben olvasható, hogy sörfőző kurzus beindítását is tervezitek Miskolcon. Erről lehet már esetleg tudni bármi konkrétumot?

Advertisement

Ez egyelőre csak ötlet szintjén létezik. Szívesen látunk bárkit, aki szeretné megnézni az üzemünket, illetve aki gyakorlati tapasztalatokat akar szerezni a sörfőzéssel kapcsolatban. Az akkreditált képzés megszervezése egy több éves, kitartó munka eredménye lehet, aminek még éppen csak az alapozásánál tartunk.

A Főzdefeszteket leszámítva az év nagy részében keveset hallani rólatok, miközben az eredmények azt jelzik, hogy nagyon is jól megvagytok Miskolcon. A közelgő, hetedik fesztivál és az évek óta tartó stabil jelenlétetek miatt azonban adja magát a kérdés: milyen sörökkel készültök az ideire, és ami fontosabb, várható-e stabilabb budapesti jelenlét vagy sem? Egyáltalán, mik a terveitek a közeljövőre nézve?

Advertisement

Azt tervezzük, hogy a közeljövőben megjelenünk néhány sörünkkel palackos kiszerelésben, a tapasztalok és a fogyasztói igények alapján pedig a későbbiekben bővítjük a kínálatot. A júniusi Főzdefesztre egy új Pale Ale-lel, a jól ismert Golden Ale-lel és Imperial Stouttal, valamint a Zip's Saison klasszikus kiadásával készülünk, de az őszire is viszünk meglepetést.

Mit írhatnék még ezután? Irány a Street Food Show-val megcsavart 7. Főzdefeszt, itt van alig két hét múlva!

Advertisement

A Kohatut továbbra is itt követheted: Facebook; Twitter

Share This Story

Get our newsletter