Never go full craft.
Never go full craft.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Idáig fajult a világ: már a Vittulát is elöntik a kézműves sörök

És ehhez én még asszisztálok is. Ha neked csak a vizes Sopronival jelenti a Vittula azt, amit, inkább tovább se olvass, és jó messziről kerüld el hétvégén a helyet!

A nagy sikerű három évvel ezelőtti esemény után ugyanis ismét Oktoberfest lesz Budapest méltán kultikus kocsmájában, a szervezők pedig megkerestek, hogy a veszett zenék mellé ajánljak már különleges söröket, amiket csapra verhetnek (természetesen a hagyományosan kapható sörök is ugyanúgy kaphatóak lesznek). Én persze mindig is kedveltem a helyet, és tudtam, hogy korábban is voltak már hasonló progresszív igyekezeteik, ezért örömmel segítettem.

Advertisement
Illustration for article titled Idáig fajult a világ: már a Vittulát is elöntik a kézműves sörök

Takács "Hatodik Íz" Péter sörei pedig nem véletlenül jutottak eszembe. Eleve a koncepció, hogy elsősorban olyan receptekkel jelenik meg a hazai kézművessör-piacon, amik extrém alkoholtartalom és ízek helyett stabil, egyenletes minőségükkel és letisztult ízvilágukkal próbálnak meg utat mutatni a dzsindzsásban, példamutató. Másrészt Péter azon kevés hazai sörszakértők egyike, akiknek több évtizedes tapasztalatukkal a hátuk mögött tényleg adni lehet a szavukra. Harmadrészt még az I. Budavári Sörfesztiválon, ahol egy pultnál véletlenül beszédbe elegyedtünk, majd utána még jó pár tételt lekóstoltunk, az első ember volt, aki a szemem láttára öntött ki olyan irigylésre méltó magabiztossággal, bűntudat nélkül egy drága, de pocsék sört a betonra, amit bevallom, azóta is irigylek kicsit.

Advertisement

Mindezt azért írtam le, mert ez a hozzáállás szerencsére a receptjeire is kiterjed. A hétvégén kapható kétféle söre közül a a Pest CTRL Sorachi Ace egy single hop sorozat harmadik állomása, mely során ugyanaz a receptúra azonos mennyiségű - szakmázóknak: különböző alfasavtartalmuk miatt természetesen eltérő lépcsőkben adagolva, és ez alatt hidegkomlózás is értendő -, de másféle komlóval készül el, így mutatva meg a fajták közti különbséget. A single hop szériát talán a BrewDog kezdte el, de már otthon sem példa nélküli, és ha jól tudom, épp Péteré volt az első ilyen kísérlet. Mindezt azzal a kifejezett koncepcióval, hogy a Pest CTRL nem a Magyarországon is inkább népszerű és elterjedt, agyzsibbasztóan keserű IPA ízvilágot képviseli, hanem egy moderált, tényleg kiegyensúlyozott verziót. Az aktuális darabot még nyáron, a pár hetes otthontartózkodásom alatt, főerjedés vége előtt sikerült megkóstolnom, és már akkor is nagyon ízlett: a japán Sorachi Ace komló telitalálat, vadul kókuszos-ananászos-limehéjas aromái csak úgy csalogatnak a következő korsóért.

Illustration for article titled Idáig fajult a világ: már a Vittulát is elöntik a kézműves sörök
Advertisement

A Red Goose-t sajnos nem kóstoltam - eredetileg az Amarillóval hidegkomlózott, szintén vörös Slágert ajánlottam, de elfogyott -, viszont szintén izgalmasan hangzik. Stílusilag ez egy célzottan ivósörnek szánt American Amber Ale, amihez Centennial és Citra komlófajtákat használtak, az egyébként is gazdag - megint a szakmázóknak: belga és német Crystal, Karamell, Special X, a gerince meg bár nem mondta Péter, de gondolom Pale Ale - malátaösszetételt pedig whiskymaláta hozzáadásával csavarta meg. Pontosabban csavarták, hiszen a Red Goose az ER-PÉ főzde vörös sörének a főzde tulajával, Ludas Péterrel közösen továbbgondolt verziója (itt utólag pontosítottam a leírást).

Mit is írhatnék még? Ha tehetném, én is ott ázogatnék hétvégén a Vittula lépcsőjén vagy inkább előtt, hiszen végre nemcsak a Csakajósör ajtajában lehet majd kézműves sörrel a kezünkben, egyre folyékonyabb agyunkkal olyan vad szavakkal merengeni a Kertész utcában, mint a kekszes, konyakos, rumos-diós, hordós, vágott füves, grépfrútos, animális és még sorolhatnám. Mindehhez vad háttérzenét szolgáltat Gepárd és Adam Cheaprock - a pozvakowski gitárosa - dj párbaja, és a Küss Mich mögött ezek szerint német dalok iránti vonzalmát kiélni nehezen tudó Gördön is. Az pedig, hogy a Vittula a Halloweent is előrébb meri hozni egy héttel, meg már tényleg süvegelendő eretnekség!

Advertisement

Felső kép forrása: urbanplayer.hu, a Red Goose címkéjét Takács Péter bocsátotta rendelkezésemre. A háromnapos esemény linkje a második bekezdésben vastagon linkelve, ha pedig a Kohatut követnéd, akkor leginkább itt tudod megtenni.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter